Kmín 100 g. Země původu Španělsko.
Římský kmín pochází z oblasti Egypta, odkud se rozšířil na Blízký východ a do Asie, kde má nejlepší podmínky pro svůj růst. Jedná se v podstatě o semena 40 až 50 cm vysoké byliny. Je to jednoletá rostlina s bílými květy a tenkými, bohatě členěnými listy.
Zdravotní účinky římského kmínu na lidský organismus se projeví velmi rychle a při dlouhodobém zařazení do jídelníčku odstraňuje mnoho zdravotních problémů. Pomáhá zejména při poruchách trávení, působí proti nadýmání, bolestem břicha, průjmu nebo zvracení a zlepšuje vstřebávání minerálních látek a stopových prvků.
Používá se zejména v pokrmech, které jsou silně kořeněné. Různá kari, rýžová a zeleninová jídla, ale také do chleba a slaného pečiva. Celá semena se často před přidáním dalších ingrediencí nejprve nasucho opraží nebo osmaží na oleji, což zvýrazní jejich chuť a zbaví je hořkosti.
Mletý kmín má široké využití a je typický pro indické kari, americké chilli a severoafrickou kuchyni. Hodí se k ochucení rýže, kuskusu, fazolí a dalších luštěnin, do marinád, omáček a na grilované a dušené maso nebo zeleninu.
107,43 Kč
89,53 Kč bez DPH