Kari je směs koření, na kterou neexistuje přesný recept. Hlavní složky, jako je kurkuma, pepř, chilli, piment a kardamom, výrazně pomáhají srdci a chrání před rakovinou. Používá se především v thajské a indické kuchyni k přípravě masa, omáček nebo rýže.
Samotné složení je proměnlivé, ale nejčastěji obsahuje složky jako kurkuma, paprika, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, kmín, muškátový oříšek, skořice a mnoho dalších. A právě kurkuma je složkou s nejvýraznějšími příznivými účinky pro lidské zdraví. Do značné míry podporuje trávicí trakt a spolu se zázvorem je také vynikajícím antioxidantem s protirakovinnými účinky. Indická medicína používá kurkumu také při léčbě zánětů, kožních onemocnění, podráždění kůže a při žaludečních potížích, nadýmání nebo zácpě. Má také schopnost eliminovat volné radikály v těle, které poškozují zdravé buňky. Organická složka kurkumy - kurkumin má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a velmi účinně snižuje oxidaci tuků v krvi. Kurkuma také dokáže výrazně zvýšit rychlost dorůstání kostí.