Čerstvé houby Enoki Yong Jia 100 g. Země původu Čína.
Enoki jsou pochoutkou, se kterou jste se mohli setkat v japonských restauracích, kde často doplňují silné vývary, saláty nebo tvoří přílohu. Její vzhled, ale i lehce křupavá chuť (doporučuje se krátce osmažit, přidat do varu až na závěr nebo podávat syrové) z ní dělá zajímavou potravinu, která nevšedně doplní vaše recepty. Kromě požitku z ní nezůstává pozadu ani v oblasti zdraví, k němuž přispívá zejména jako strážce imunity (podobně jako houby). Asijská kuchyně nabízí spoustu inspirace a receptů, které můžete enoki obohatit a vychutnat si její chuť přímo u vás doma.
Enoki, enokitake nebo botanicky plamének zimní (Flammulina velutipes) je poněkud exotická, ale velmi chutná houba. V Japonsku, zemi jejího původu, se jí říká zimní houba, protože roste v zimě. Její název je odvozen od japonských stromů enoki, na kterých roste. Díky široké škále terapeuticky účinných látek ji japonští vědci zkoumají již od 50. let 20. století. v 80. letech 20. století provedl doktor Tetsuro Ikewawa v japonské provincii Nagano zajímavý experiment, v němž porovnával skupinu 174 000 obyvatel se skupinou pěstitelů enoki, kteří jí samozřejmě konzumují více. výskyt rakoviny byl u pěstitelů enoki téměř o 50 % nižší než u ostatních obyvatel. Studie provedená v roce 2010 v Japonsku popsala tři unikátní polysacharidy obsažené v enoki, které mají významné imunostimulační a protirakovinné účinky.
Používejte je do omáček nebo do kuřecího či hovězího vývaru. Jedná se o poměrně choulostivou houbu, proto ji přidávejte do pokrmu před dokončením vaření.