Černá uhlíková ocel je ideální volbou pro ty, kteří chtějí v kuchyni používat tradiční nádobí. Neobsahuje chemické látky, povlaky PFOA a PTFE. Zlepšuje chuť steaků, ryb, omelet, palačinek a mnoha dalších pokrmů. Zachovává živiny i při vysokých teplotách.
Čištění: Myjte pouze ručně teplou vodou a neabrazivními mycími prostředky. Nemyjte v myčce nádobí ani nenamáčejte ve vodě. K odstranění zbytků jídla jemně vydrhněte houbičkou nebo neabrazivním čisticím prostředkem. Před uskladněním zcela osušte a lehce namažte několika kapkami kuchyňského oleje. Pokud se objeví rezavé skvrny, vydrhněte je ocelovou vlnou nebo tuhým kartáčem. Opláchněte, osušte a otřete olejem.
Koření. Rovnoměrně rozetřete olej po povrchu pánve a počkejte, až se objeví kouř, poté vypněte. Po vychladnutí pánev omyjte vodou a vytřete do sucha. Pánev je nyní připravena k dalšímu použití.
Používání a údržba pánve wok z uhlíkové oceli
Před prvním použitím
Před prvním použitím umyjte pánev/wok pouze horkou vodou a mycí houbou. Naše pánve jsou již z výroby vypálené na rostlinném oleji, takže pánev můžete používat ihned po zakoupení.
VAŘENÍ S OCELOVOU PÁNVÍ WOK
Před prvním použitím pánev dobře umyjte.
Aby se jídlo nepřichytilo ke dnu, je důležité pečlivě dodržovat následující pokyny:
- Potraviny, které se chystáte připravovat, vyjměte předem z chladničky, aby měly na začátku přípravy pokojovou teplotu.
- Položte pánev na zdroj tepla (varná deska, plynový sporák à pozor - u skleněného povrchu varné desky pánev vždy zvedněte a NEPŘEJÍŽDEJTE s ní po povrchu). Tuto pánev lze použít i v troubě, takže můžete pokrm nejprve osmažit na sporáku a poté jej vložit přímo do trouby a pokračovat v přípravě.
- Pánev nechte pomalu zahřát a tuk přidávejte, až když je pánev horká. Při vaření na indukci buďte opatrní! Používejte nízký stupeň ohřevu, protože tato pánev se rychle zahřívá.
- Vařený pokrm co nejvíce osušte.
- Potraviny, které vložíte do pánve a které se přichytí ke dnu, nechte chvíli dusit, aniž byste se je snažili odstranit ze dna pánve wok. V případě potřeby vařič trochu ztlumte a chvíli počkejte. Uvidíte, že se uvolní samo.
Během prvních několika použití při vaření použijte trochu tuku navíc, některé potraviny (zejména ty bohaté na bílkoviny) se mohou v nových pánvích snadněji přichytit ke dnu.
Ocelové plechové pánve/pánev na smažení se během vaření zahřívají. Doporučujeme proto mít pro jistotu po ruce chňapku.
ČIŠTĚNÍ
Po přípravě nechte pánev vychladnout. Nikdy nevkládejte horkou pánev/poklici pod tekoucí studenou vodu nebo přímo do studené vody. Mohlo by dojít k deformaci pánve Wok.
Jakmile pánev dostatečně vychladne, umyjte ji teplou vodou a houbičkou na mytí nádobí nebo kartáčem bez škrábanců. Používejte co nejméně mycích prostředků, protože často obsahují kyseliny, které mohou narušit vrstvu patiny nebo způsobit rez. Pánev NIKDY nevkládejte do myčky nádobí !
Pokud výše uvedené nemá požadovaný účinek, můžete pánev přivést k varu s malou vrstvou vody.
Nechte ji chvíli vychladnout a zbytky odstraňte drhnoucím kartáčem, lžící nebo speciální podložkou Skottsberg. Další metodou je použití soli jako abraziva. Stačí do ještě teplé pánve vhodit několik lžic kuchyňské soli a dobře ji vydrhnout kuchyňským papírem nebo bramborou rozkrojenou napůl. To neovlivní vrstvu patiny, ale obrousí to přilepené zbytky jídla.
Po vyčištění můžete pánev namazat velmi tenkou vrstvou oleje (ne olivového nebo ořechového) a potřít ji kuchyňskou papírovou utěrkou. To pomáhá proti tvorbě rzi. Nyní pánev uložte na suché místo. Pokud pánev skladujete s víkem, vložte mezi pánev a víko papírovou kuchyňskou utěrku, aby mohl cirkulovat vzduch. Takto postupujte i v případě, že položíte několik pánví na sebe.
Pokud se objeví kovová chuť, pánev vydává hodně černé barvy (což mimochodem není špatně) nebo pánev vykazuje známky rzi či opotřebení patinové vrstvy, postupujte podle těchto jednoduchých kroků, abyste pánev znovu pokryli . ochrannou vrstvou:
OBNOVENÍ OCHRANNÉ VRSTVY PATINY. OŠETŘENÍ NEBO NAPÁLENÍ pánve wok.
- Pokud máte na pánvi rez, nejprve ji odstraňte pomocí drátěnky, jemného smirkového papíru nebo zrnitosti. K odstranění skvrn od rzi můžete také použít starý hadr namočený v octu.
- Pánev umyjte ve velmi horké vodě se saponátem a kartáčem na mytí nádobí nebo drátěným kartáčem a důkladně ji vyčistěte, poté ji osušte.
- Pánev několik minut zahřívejte na sporáku na střední teplotu. Tím se otevřou póry pánve a zajistí se, že pánev bude zcela suchá.
- Nastříkejte olej na hadřík, který nepouští vlákna, a důkladně pánev potřete (nepoužívejte olivový nebo ořechový olej. Nejvhodnějším olejem je náš olej z hroznových semínek Skottsberg), a to zvenku i zevnitř, a pokud je rukojeť/držadlo také ze železa nebo oceli, potřete je také olejem.
- VELMI DŮLEŽITÉ: Olej z pánve/hrnce odstraňte čistým hadříkem, který nepouští vlákna. Pak se bude zdát, že na pánvi nezůstal žádný olej, ale na pánvi zůstane tenký film oleje, přesně takový, jaký je potřeba.
- Pánev/poklici položte na sporák. Zapněte odsavač par a zajistěte dobré větrání v kuchyni. Pánev na sporáku zahřívejte, dokud nedosáhne bodu zakouření a olej nezačne mírně kouřit. Počkejte ještě několik minut a poté sporák vypněte. Hořící olej způsobuje kouř a zápach. To je zcela normální!
Když pánev zcela vychladne, můžete ji uložit na suché místo.
Pánev opět získá svůj krásný hladký černý vzhled.