Chilli omáčka Sriracha je oblíbená po celém světě a je nejpoužívanějším kořením v thajské a vietnamské kuchyni. Jejím základem jsou chilli papričky a česnek. balení obsahuje 455 ml chilli omáčky, která se vyrábí ze 70 % chilli papriček, česneku, cukru, soli, vody a octa. Sriracha je vhodná k přípravě pálivých pokrmů a k dochucení.
CHILLI OMÁČKA SRIRACHA
Sriracha je jedna z nejoblíbenějších chilli omáček, pojmenovaná podle města Si Racha v provincii Chonburi ve východním Thajsku. Omáčka Sriracha se původně podávala jako koření k pokrmům v thajských restauracích nabízejících mořské plody a ryby. Dnes je rozšířená a používá se po celém světě ke kořenění pokrmů a jako přísada do různých jídel. Název Sriracha je považován za obecný termín, protože dosud nebyl chráněn ochrannou známkou a překvapivě ji nezná ani zakladatel nejvýznamnějšího výrobce chilli omáček Huy Fong Foods Sauce David Tran.
PŮVOD OMÁČKY SRIRACHA
Původ a historie chilli omáčky Sriracha jsou sporné. Jeden z odkazů uvádí, že první chilli omáčku vyrobila v roce 1930 v Thajsku žena jménem Thanom Chakkapak ve městě Si Racha, podle kterého je omáčka pojmenována. Tuto skutečnost potvrdil v rozhovoru pro časopis Bon Appétit americký distributor asijských potravin z Eastland Food Corporation.
Podle Sdružení milovníků Si Racha však byla první omáčka Sriracha vyrobena v tomto městě, ale barmskými dělníky na pile. Tuto informaci potvrzuje rozhovor s 88letým mužem jménem Thawat Wiphisamakun, známým jako Ah Pae. Ah Paeho babička měla ve městě Si Racha malý penzion. Jeden z Barmánců přišel do jeho obchodu nakoupit chilli, sůl, ocet a cukr přímo pro výrobce chilli omáčky. Ah Paeova babička nakonec také začala vyrábět vlastní chilli omáčkunejprve pro rodinu a poté ji prodávala zákazníkům. Později začal jeden z jejich zákazníků, Kimsua Thimkrachang, nakupovat větší množství ingrediencí, jako je chilli, ocet, cukr a sůl, a vyráběl chilli omáčku a prodával ji pod značkou "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong", v angličtině Golden Moutain Brand Si Racha Sauce, tedy Sriracha Golden Mountain s obrázkem Zlaté hory na etiketě.
Dnes je obtížné určit, kdo jako první vyrobil oblíbenou chilli omáčku Sriracha. Jedno je však jisté, omáčka pochází z města Si Racha, jehož jméno nese dodnes.
VÝROBCI OMÁČKY SRIRACHA
Nejznámějším výrobcem chilli omáčky Sriracha je americká společnost Huy Fong Foods. Mezi další známé výrobce této oblíbené pálivé omáčky patří Mai Siam, Flying Goos, Real Thai a Bosfood.
Huy Fond Foos je významným americkým výrobcem pálivých omáček se sídlem v Irwindale v Kalifornii. Společnost Huy Fong Foods byla založena v roce 1980 na Spring Street v čínské čtvrti Los Angeles, postupem času se rozrostla, přestěhovala se do Kalifornie a stala se jedním z největších výrobců pálivých omáček, zejména omáčky Sriracha. Nyní továrna Huy Fong Food ročně namele více než 45 milionů kilogramů chilli papriček. Ročně se prodá až 20 milionů lahví omáčky Sriracha v hodnotě 60 milionů dolarů. Prodej stále stoupá, a to vše bez jakékoli reklamy nebo propagace. Společnost Huy Fond Foods má ve svém znaku kohouta, proto se omáčce Sriracha někdy říká kohout.
SLOŽENÍ OMÁČKY SRIRACHA
Složení této omáčky je jednoduché: pouze chilli pasta, ocet, česnek, sůl a cukr, takže si ji můžete snadno připravit doma.
Existuje mnoho variant chilli omáčky Sriracha, ale základ je vždy stejný. Tradiční thajská omáčka je ještě pálivější a má řidší konzistenci než ostatní varianty vyráběné po celém světě.
RECEPT NA DOMÁCÍ OMÁČKU SRIRACHA 300 g jamajských pálivých chilli papriček (můžete použít i jiné, méně či více pálivé odrůdy, podle toho, jak pálivá má výsledná omáčka být), 2 stroužky česneku, 2 lžíce třtinového cukru, 1,5 lžičky jemně mleté mořské soli, 2-4 lžíce vody, 60 ml jablečného octa 1. Zkuste si připravit domácí omáčku SRIRACHA. Chilli papričky důkladně omyjte, nožem odstraňte zelené stonky a nahrubo je nakrájejte. Chilli papričky vložte do mixéru spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody a rozmixujte. Pokud jsou vaše chilli papričky méně šťavnaté, můžete přidat 1-2 lžičky vody navíc. Chilli pastu vložte do vyvařené skleněné nádoby, přikryjte potravinovou fólií a nechte obsah 3-5 dní kvasit na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promíchejte a opět zakryjte potravinovou fólií. 2. Vložte do nádoby chilli papričku. Po 3-5 dnech by se v chilli pastě měly tvořit bublinky a pasta bude vypadat nadýchaně. V této chvíli vložte fermentovanou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujte na hladkou pastu, kterou přeceďte přes kovové síto. 3. Srirachu přelijte do vyvařené skleněné nádoby, v lednici ji můžete skladovat několik měsíců.
Zdroj receptu: http://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-omacka-sriracha
POUŽITÍ CHILLI OMÁČKY SRIRACHA
V Thajsku se Sriracha velmi často používá jako omáčka k jídlu, především k rybám a mořským plodům. Ve vietnamské kuchyni se Sriracha přidává jako přísada do tradiční vietnamské polévky Pho, do smažených nudlí a k ochucení jarních závitků. Sriracha se také obecně používá do polévek, vaječných jídel a hamburgerů. Najdete ji však také v džemu, lízátkách, koktejlech a vyrábí se také brambory s příchutí Sriracha. Využití je opravdu široké.
V USA se pak omáčka Sriracha používá ve velkém množství restaurací, včetně například známého řetězce McDonald's, Subway nebo Burger King. Omáčku Sriracha zařazují do svých receptů a někdy ji míchají s majonézou nebo do dipů. Blue Diamond, přední výrobce mandlových výrobků, mimo jiné i příchuť Sriracha. Američané se nemohou nabažit hot dogů, tacos, hamburgerů, míchaných vajíček, ale také špaget nebo pizzy s pálivou omáčkou Sriracha.
Najdete ji prakticky ve všech asijských restauracích po celém světě a lidé si ji stále častěji kupují i do svých domácností. Sriracha se nejčastěji používá k dochucení jídel na stole. Vyzkoušejte tuto pálivou omáčku někdy k masu místo klasického kečupu, tatarské omáčky nebo hořčice. Sriracha vám bude určitě chutnat a nebojte se, hodí se nejen k asijským pokrmům.
ZAJÍMAVÁ FAKTA O OMÁČCE SRIRACHA
Výslovnost.
V roce 2013 natočil americký filmař Griffin Hammond dokumentární film o původu a výrobě pálivé omáčky Sriracha.
Omáčka Sriracha je ve skutečnosti méně pálivá než odrůda chilli papriček Jalapeño. Sriracha dosahuje asi 2 200 SHU, zatímco Jalepeño se může pochlubit pálivostí 2 500 až 6 000 SHU.
Každou hodinu se vyrobí 1 tuna omáčky Sriracha. Na výrobní pásy se vejde 3 000 lahví pálivé omáčky Sriracha za 24 hodin a výroba probíhá 6 dní v týdnu. Výsledkem je 200 tun omáčky týdně. Ročně se tak prodá až 20 milionů lahví.
Sriracha se používá k ochucení bramborových lupínků značek Lay's, Kettle nebo Pringles.
V roce 2014 byla na trh uvedena speciální edice - Sriracha 2 GO. Lahvička se speciálním otvorem a kroužkem pro zavěšení na klíče umožňuje vzít si oblíbenou pálivou omáčku kamkoli s sebou a mít ji vždy po ruce pro zpestření pokrmů.
CO DALŠÍHO?
Líbí se vám tento výrobek? Skvěle! Přidejte si ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nelíbí se vám? Zkuste se podívat na jiné chilli omáčky nebo chilli koření.
133,16 Kč
110,97 Kč bez DPH