Jasmínová rýže je nejoblíbenější rýží v Thajsku a celé jihovýchodní Asii. Je dlouhozrnná a voní po květinách. Tato rýže se obvykle podává s kokosovými pokrmy a mořskými plody a někdy se používá jako náhrada rýže basmati. Ačkoli se jasmínová rýže prodává v hnědé i bílé variantě, hnědá jasmínová rýže je z hlediska výživových hodnot lepší než bílá rýže.
Výhody jasmínové rýže: 1. Zvyšuje příjem vlákniny. Vláknina je komplexní sacharid, který se nachází pouze v rostlinných potravinách. Přestože člověk není schopen vlákninu strávit, poskytuje mnoho zásadních zdravotních výhod. Vláknina také pomáhá při snižování a kontrole hladiny cukru v krvi a také při kontrole hladiny cholesterolu. Kromě toho také zabraňuje zácpě.
Hnědá jasmínová rýže je plná vlákniny (1 šálek hnědé jasmínové rýže obsahuje přibližně 3,5 gramu vlákniny, zatímco bílá jasmínová rýže pouze 0,6 gramu). 2. Obsahuje vitaminy skupiny B. Vláknina je důležitá pro zdraví a životní styl. Ačkoli vitaminy nedodávají tělu energii, jsou důležité pro tvorbu buněk, metabolismus a několik dalších životně důležitých procesů. Jasmínová rýže, zejména hnědá jasmínová rýže, poskytuje dostatek životně důležitých vitaminů skupiny B, které jsou pro tělo nezbytné.
Jasmínová rýže je tedy pro lidský organismus dostatečně zdravá. 3. Dodává minerální látky. Minerální látky pomáhají při utváření struktury našeho těla a také napomáhají správnému fungování tělesného systému. Naše tělo potřebuje jen malé množství minerálů, ale jejich získávání v dostatečném množství je důležité pro naše celkové zdraví. Jasmínová rýže obsahuje mnoho důležitých minerálů, a proto je pro zdraví velmi prospěšná.