Hůlky mohou být dřevěné, bambusové, kostěné, ze slonoviny nebo kovové. Dnes se však nejčastěji vyrábějí hůlky z plastu. V Číně se ke stolování používaly stříbrné hůlky, a to proto, že stříbro by odhalilo případný skrytý jed v jídle.
Použití
Japonské hůlky jsou kratší než čínské, ale způsob použití se neliší. Hůlky tvoří jakési kleště, kterými se jídlo vkládá do úst. Spodní hůlka je nepohyblivá a jídlo se k ní přitiskne horní pohyblivou hůlkou. Spodní jídelní hůlka se musí vložit do drážky mezi palec a ukazováček, opřít o základnu kloubu palce a prsteníčkem pevně přitisknout ke kloubu. Pohyblivá hůlka se drží stejně jako tužka v bříškách palce, ukazováčku a boční ploše prostředníčku.
Používání hůlek má také svá pevná pravidla. Například se hůlkami nesmí ťukat o stůl, příbory ani hůlkami o sebe navzájem. Hůlky se neolizují a není ani neslušné jimi ukazovat kolem sebe. Hůlky se nepoužívají k držení příborů a držení hůlek v pěsti je považováno za výhružné gesto...
Jíst jídlo hůlkami je také zdravější, protože velikost sousta znemožňuje polykání a přispívá k lepšímu žvýkání a polykání. Zajímavé je, že v některých bojových uměních se hůlky používají jako improvizované zbraně, protože vržené hůlky mají nečekaně vysokou průraznost.
Upozornění Hůlky jsou bambusové lakované, proto se nedoporučuje mýt hůlky v myčce nádobí.
25,25 Kč
21,04 Kč bez DPH