Wasabi pasta, velmi pálivá 35 g. Země původu Jižní Korea.
Je základem asijské kuchyně a používá se při přípravě sushi a k dochucování pokrmů. Hodí se k přípravě sushi, ale také jako příloha, k nudlím a rýži. Wasabi je v Japonsku i po celém světě dobře známé pro svou intenzivní pikantní chuť, kterou mu dodá konzumace jen malého kousku. Na rozdíl od chilli je wasabi většinou cítit v dutinách, což vytváří dvojí chuťový čisticí efekt a způsobuje zvýraznění chutí ostatních potravin.
Tohle o wasabi říká Wikipedie:
Wasabi (botanicky Wasabia japonica, někdy Eutrema japonica) je japonský zelený křen, velmi ostrý. Ostrost pochází z obsahu izothiokyanátů, je podobná hořčici a dráždí spíše dýchací cesty než jazyk. Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Prodává se jako pasta nebo prášek, ale většina komerčních výrobků obsahuje pouze náhražky (křen, hořčičné semínko a přírodní zelené barvivo); pravé wasabi je v Japonsku známé jako hon-wasabi. Tvoří jednu z nejčastějších přísad do japonského sushi, které se podává se sójovou omáčkou a před namáčením se s ní smíchá, aby se zjemnila jeho pálivost, ale někteří gurmáni to považují za znehodnocení jeho chuti. Při styku se vzduchem ztrácí svou sílu, proto se při přípravě sushi vrství mezi rýži a rybu.
https://zdravopedia.sk/koreniny/wasabi-6-ucinkov-na-zdravie