Legendární a velmi oblíbený, vyhledávaný po celém světě. Taková je thajská chilli omáčka Sriracha. Obsahuje až 83 % chilli. Sriracha chilli omáčka, sriracha pálivá chilli omáčka, thajská chilli omáčka, thajská pálivá chilli omáčka, sriracha pálivá chilli omáčka fuel. Kohout na láhvi je znakem originální receptury. Všechny ostatní omáčky sriracha jsou originální kopie.
Chilli omáčka Sriracha Huy Fong je známá a oblíbená chilli omáčka, která pochází z Thajska. Vyrábí se z kvalitních červených chilli papriček, octa, cukru, česneku a soli, které omáčce dodávají charakteristickou chuť a vůni.
Omáčka Sriracha je známá svou vyváženou kombinací pálivosti, sladkosti a kyselosti. Má středně silnou chuť (4/5) a je ideální ingrediencí pro ty, kteří mají rádi pálivá jídla. Je vynikající jako přísada do asijských pokrmů, jako jsou wok, sushi, polévky pho, marinády, saláty a mnoho dalších. Kromě asijské kuchyně se omáčka Sriracha stala oblíbenou také v různých kuchyních po celém světě.
Huy Fong je renomovaná značka, která je známá svou vysokou kvalitou a autentickým chuťovým profilem. Jejich chilli omáčka Sriracha je balena v praktickém plastovém obalu o hmotnosti 481 gramů, který je ideální pro ty, kteří ji používají často nebo mají rádi ostré omáčky.
Omáčka Sriracha od společnosti Huy Fong je skvělou volbou pro všechny milovníky pikantní a chutné kuchyně, kteří chtějí svým pokrmům dodat příjemnou pikantní chuť.
CHILLI OMÁČKA SRIRACHA
Sriracha je jedna z nejoblíbenějších chilli omáček, pojmenovaná podle města Si Racha v provincii Chonburi ve východním Thajsku. Omáčka Sriracha se původně podávala jako koření k pokrmům v thajských restauracích nabízejících mořské plody a ryby. Dnes je rozšířená a používá se po celém světě ke kořenění pokrmů a jako přísada do různých jídel. Název Sriracha je považován za obecný termín, protože dosud nebyl chráněn ochrannou známkou a překvapivě ji nezískal ani zakladatel nejvýznamnějšího výrobce chilli omáčky Huy Fong Foods Sauce David Tran.
PŮVOD OMÁČKY SRIRACHA
Původ a historie chilli omáčky Sriracha jsou sporné. Jeden z odkazů uvádí, že první chilli omáčku vyrobila v roce 1930 v Thajsku žena jménem Thanom Chakkapak ve městě Si Racha, podle kterého je omáčka pojmenována. Tuto skutečnost potvrdil v rozhovoru pro časopis Bon Appétit americký distributor asijských potravin z Eastland Food Corporation.
Podle Sdružení milovníků Si Racha však byla první omáčka Sriracha vyrobena v tomto městě, ale barmskými dělníky na pile. Tuto informaci potvrzuje rozhovor s 88letým mužem jménem Thawat Wiphisamakun, známým jako Ah Pae. Ah Paeho babička měla ve městě Si Racha malý penzion. Jeden z Barmánců přišel do jeho obchodu nakoupit chilli, sůl, ocet a cukr přímo pro výrobce chilli omáčky. Ah Paeova babička nakonec také začala vyrábět vlastní chilli omáčkunejprve pro rodinu a poté ji prodávala zákazníkům. Později začal jeden z jejich zákazníků, Kimsua Thimkrachang, nakupovat větší množství ingrediencí, jako je chilli, ocet, cukr a sůl, a vyráběl chilli omáčku a prodával ji pod značkou "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong", v angličtině Golden Moutain Brand Si Racha Sauce, tedy Sriracha Golden Mountain s obrázkem Zlaté hory na etiketě.
Dnes je obtížné určit, kdo jako první vyrobil oblíbenou chilli omáčku Sriracha. Jedno je však jisté, omáčka pochází z města Si Racha, jehož jméno nese dodnes.
POUŽITÍ CHILLI OMÁČKY SRIRACHA
V Thajsku se Sriracha velmi často používá jako omáčka k jídlu, především k rybám a mořským plodům. Ve vietnamské kuchyni se Sriracha přidává jako přísada do tradiční vietnamské polévky Pho, do smažených nudlí a k ochucení jarních závitků. Sriracha se také obecně používá do polévek, vaječných jídel a hamburgerů. Najdeme ji však také v džemech, lízátkách, koktejlech a vyrábí se také brambory s příchutí Sriracha. Využití je opravdu široké.
V USA se pak omáčka Sriracha používá ve velkém množství restaurací, včetně například známého řetězce McDonald's, Subway nebo Burger King. Omáčku Sriracha zařazují do svých receptů a někdy ji míchají s majonézou nebo do dipů. Blue Diamond, přední výrobce mandlových výrobků, mimo jiné i s příchutí Sriracha. Američané se nemohou nabažit hot dogů, tacos, hamburgerů, míchaných vajec, ale také špaget nebo pizzy s pálivou omáčkou Sriracha.
Najdete ji prakticky ve všech asijských restauracích po celém světě a lidé si ji stále častěji kupují i do svých domácností. Sriracha se nejčastěji používá k dochucení jídel na stole. Vyzkoušejte tuto pálivou omáčku někdy k masu místo klasického kečupu, tatarské omáčky nebo hořčice. Sriracha vám bude určitě chutnat a nebojte se, hodí se nejen k asijským pokrmům.
ZAJÍMAVÁ FAKTA O OMÁČCE SRIRACHA
Výslovnost: [sí-račá] V roce 2013 natočil americký filmař Griffin Hammond dokumentární film o původu a výrobě pálivé omáčky Sriracha. Omáčka Sriracha je ve skutečnosti méně pálivá než odrůda chilli papriček Jalapeño.
Sriracha dosahuje asi 2 200 SHU, zatímco Jalepeño se pyšní pálivostí 2 500 až 6 000 SHU. Každou hodinu se vyrobí 1 tuna omáčky Sriracha. Na výrobní pásy se vejde 3 000 lahví pálivé omáčky Sriracha za 24 hodin a výroba probíhá 6 dní v týdnu. Výsledkem je 200 tun omáčky týdně. Ročně se tak prodá až 20 milionů lahví.