Aniz 100 g. Země původu Španělsko.
Tato křehká rostlina, původně se vyskytující na Blízkém východě a ve východním Středomoří, je botanicky příbuzná kmínu, římskému kmínu, fenyklu a kopru. Původně se používala jako léčivá bylina, ale již staří Římané rozšířili její použití na ochucování pokrmů, v té době zejména koláčů podávaných po jídle na podporu trávení. Anýz se pěstuje především pro semena, ale kulinářsky zajímavé jsou i jeho mladé listy.
Vůně i chuť jsou poněkud nasládlé a velmi podobné lékořici. Chuť anýzu je jemnější a měkčí než chuť fenyklu nebo badyánu.
V Evropě se anýz hojně používá jako koření do koláčů a sušenek, na Blízkém východě a v Indii se přidává do polévek, dušeného masa a někdy i do chleba. Olej ze semen je ve Středomoří často vyhledáván pro výrobu aperitivů a likérů s anýzovou příchutí.
Anýz je považován za dekongestant a expektorans a přidává se do směsí a tablet proti kašli. Používá se také ke zlepšení chuti hořkých léků.
LÉČIVÉ ÚČINKY ANÝZU
Pomáhá při kašli a onemocněních dýchacích cest Účinný proti nadýmání Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv Podporuje chuť k jídlu Uklidňuje trávicí systém Účinný při různých plísňových onemocněních a mykózách Močopudný prostředek Tlumí křeče,
bolesti a migrény Zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek Je užitečný při celkové ochablosti organismu Rozdrcený pomáhá při škytavce a zápachu z úst Používá se při průjmech nebo otravách jídlem Má uklidňující účinek
67,07 Kč
55,89 Kč bez DPH