Kardamon celý 100 g. Země původu Španělsko.
Kardamom je v současnosti třetím nejdražším kořením dováženým do naší země. Ani to však nebrání tomu, aby jeho obliba stoupala. Jeho kořeněná a nasládlá chuť už není známá jen gastronomickým znalcům. Karadamon můžete přidávat do nápojů, sladkých jídel i dezertů. Stejně jako šafrán se kardamon přidává do jídla pouze po špetkách.
Kardamon je exotické koření. Tento bylinný keř roste ve vlhkých lesích Indie, Srí Lanky a Číny. Rostlina dorůstá výšky až 3 metry. Má příjemnou aromatickou citronovou vůni a sladce kořeněnou chuť. Plody se skládají z tobolek. Ty obsahují velké množství červenošedých až červenohnědých semen. Podle způsobu zpracování se kardamom dělí na bělený a nebělený, celý nebo mletý. Kardamom jako koření nebo lék znali již staří Řekové a Římané.
Semena kardamomu obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin, vodu, sacharidy, tuky, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, mangan, vitamin B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny. Napomáhá správnému trávení, působí preventivně proti různým virózám, má posilující účinek na organismus, pomáhá při revmatických bolestech, pomáhá proti nadýmání, srdeční slabosti, při léčbě zánětu dásní a zubů, pomáhá jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic, ulevuje při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech, má prokazatelný účinek na zklidnění žaludku a celého trávicího systému, pomáhá při stresu, únavě nebo depresi, zlepšuje kvalitu zraku.
Varianty kardamomu jsou - černý a zelený. Černá varianta je součástí indické, čínské, vietnamské nebo japonské kuchyně. Je vhodná zejména pro přípravu silně kořeněných jídel. Zelená varianta je pro svou sladší, orientální chuť součástí kuchyní z jihoasijské oblasti. Chuť, vůně je intenzivnější, když se kardamom před použitím rozdrtí. Proto je lepší kupovat kardamom celý než mletý. Můžete ho přidávat do pečiva, různých sladkostí, zmrzliny, domácích uzenin. Jeho chuť je vynikající při ochucování pečeného ovoce, kompotů, ovocných salátů. Kardamomem můžete okořenit i čaj nebo kávu. Používá se do nápojů, zeleninových a sladkých pokrmů. Výborně se hodí k ochucení omáček a salátů, masa - mletého i přírodního, steaků, perníků, marcipánových výrobků, džemů, likérů, vín. I malá špetka kardamomu dodá pokrmům skvělou chuť.
Skladujte při teplotě do 25 °C a vlhkosti do 75 %.
257,65 Kč
214,71 Kč bez DPH